b sisaltosivut1

Viikon tarina: Juuresta leipään, lusikkaleivästä omenaunelmaan - Elonen Oy 1966-2016

elonen historiikki viikon tarina

Vuosi 2016 oli Jämsäläiselle Elosen leipomolle juhlavuosi. Perheyrityksen syntymäpäiväkakun päältä sai yrittäjä Jari Elonen puhaltaa peräti viisikymmentä kynttilää.
Kakun lisäksi juhlavuotta sekä yrityksen tarinaa kunnioitettiin kovakantisella juhlateoksella. Kirjan toteutuksesta ja julkaisusta vastasi Kirjakaari Oy.

"Ollessani lukioikäinen äitini kehotti etsimään leipomista paremman harrastuksen, mutta enpä minä sitä keksinyt. Isän polulla ollaan ja yritetään." -Jari Elonen.

Herkullisen näköinen juhlateosomenakakku elonen

Juhlateoksen suola ja sokeri ovat tarinankerronta, jolla yrityksen historiaa sekä nykypäivää käydään läpi. Elosen leipomon, konditorioiden sekä ravintoloiden työntekijät ovat kirjan kertojia, ja se tekeekin teoksesta aivan ainutlaatuisen juhlateoksen. Kirja sisältää paljon kuvia ja tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman esteettinen ja herkullisen näköinen historiikki, jossa kerrotaan yrityksen historian lisäksi työyhteisön, leipomotyön ja tuotteiden kehityksestä.

”Vaikka periaatteessa myös yrittäjien yötyö oli kiellettyä vuoteen 1983 saakka, moni leipuri kiersi kieltoa ja aloitti leipomisen jo aamuvarhaisella. Niin myös Elosella aamu alkoi kahden tai kolmen aikaan aamuyöllä ja jatkui arkisin päivään saakka.”

Voisi sanoa, että Elosen historia ei kuulu puhtaasti yrityshistoriikkien sekaan, sillä teos on ennemmin Elosen kulttuurihistoria. Kirjassa kerrataan yrityksen vaiheet, ja löytyy kirjasta myös käppyröitä yrityksen talouden muutoksia. Tunnuslukujen sijaan jalustalle on nostettu muistot, opetukset, kommellukset, sekä tietysti suosikkireseptejä. Kun Elosen yrittäjäpariskunta kertoo kirjassa yrityksen vaiheista sekä muutosten hetkistä, tuntuu siltä kuin he puhuisivat ystävälle. Avoimesti ja salailematta, vaikka aihe olisi arka tai ristiriitaisia ajatuksia herättävä.

”Monet suuret leipomoalan yritykset ostivat pienempiään ja Elosenkin ovea käytiin koputtelemassa. Vähän aikaa Raimo ehti tuumia tarjousta, mutta sitten peliin puuttui kauppaopistoa käyvä Jari, joka totesi kasvaneensa yrityksen takahuoneessa ja haluavansa päästä sieltä vielä johtamaan koko yritystä.”

Innovaatioita ja menestystä

50 vuoden aikana paikallisesta leipomosta on kasvanut kansallinen yritys, joka noin 23 miljoonan euron liikevaihdolla sijoittuu Suomen viiden suurimman leipomon joukkoon. Eloset ovat edelläkävijöitä monessa asiassa. He rikkoivat ketju-uskollisuuden käytännön jälleenmyynnissä, sekä tuottivat ensimmäisten joukossa omia paistovalmiita pakasteleivonnaisia. Yritys kehitti myös pidemmän myyntiajan sallivan pakkausprosessin. Eloset avasivat konditoriota, ravintoloita sekä rakensivat uusia tuotantolaitoksia. Kovin moni ei tiedä myöskään sitä, että Elonen toimii Atrian sopimusvalmistajana tuottaen lähes 17 miljoonaa pizzaa vuodessa!

”Touhua ihmetelleille kutsuvieraille Raimo tokaisi, että ”tällaista meillä täällä aina on”.”

elonen oy historiikki kirja

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi

Tilaa Kirjakaaren uutiskirje täyttämällä tämä lomake.
Kirjoita tähän nimesi
Virhe sähköpostiosoitteessa!
Yritä uudelleen

Yhteystiedot

Kirjakaari
Kelohonka 2, 40740 Jyväskylä
Puh. (014) 619 126
info(a)kirjakaari.fi

Kirjakaari logo BW etusivu