b sisaltosivut1

Digitalisaatio avaa perinteisen kirjan tulevaisuuden -osa 3: e-kirja

Mikä on e-kirja?

E-kirja (tulee sanasta elektroninen kirja) on kirja, joka on perinteisen paperiformaatin sijasta saatavana digitaalisessa muodossa. E-kirjaa kutsutaan myös sähköiseksi kirjaksi. E-kirjalla on samat sisältöelementit kuin perinteisellä kirjalla. Se pitää sisällään kuvat, tekstit sekä saman ulkoasun kuin painettu kirja. Suurimpana erona perinteiseen kirjaan on se, että e-kirjaa luetaan e-kirjan lukulaitteella.

 

E-kirjat yrityskäytössä

Sähköisenä versiona toimitettu kirja voidaan antaa vastaanottajalle verkon välityksellä vaikka toiselle puolelle maapalloa. Verkon ylitse toimittaminen on edullisempaa kuin kirjan postitus. 

E-kirjojen käyttöä voidaan myös tarvittaessa seurata, jolloin tiedät mitkä sivut kiinnostavat kirjan käyttäjiä.

Yrityksen henkilökunnan koulutusmateriaalit ovat esimerkkinä hyviä e-kirjan käyttökohteita. Yrityksen toimintaohjeet, vuosikatsaus tai käytännöt voidaan myöskin jakaa sidosryhmille e-kirjana.

 

E-kirjat yrityslahjana

E-kirjan personointi lahjan saajaa ajatellen onnistuu siinä missä painetun kirjan personointikin. Lahjan avaamisen tunnelma tosin puuttuu, sillä sähköinen kirjalahja avataan useimmissa tapauksissa linkkiä klikkaamalla. Myöskään käsin kosketeltavan kirjan fyysisyyttä ei e-kirjoissa ole.

Yhä useampi omistaa tabletin tai lukulaitteen, joten e-kirjalahja tullee tulevaisuudessa kasvattamaan suosiota liikelahjana.

 

E-kirjan lukeminen

Sähköisten kirjojen lukemista varten on olemassa lukulaitteita. E-kirjoja voi lukea myös tietokoneen näytöltä, tablettitietokoneella sekä älypuhelimen ruudulta. Kirjan lukemiseen tarvitaan myös laitteesta riippuen lukemisen mahdollistava lukuohjelma.

 

Mitä hyötyä sähköisestä kirjasta on?

Painavien kirjojen sijaan yhteen kevyeeseen lukulaitteeseen mahtuu laitteen muistimäärästä riippuen satoja kirjoja luettavaksi. Lisäksi uuden kirjan saa lisättyä luettavaksi laitteeseen milloin vain, kunhan laite on verkkoon tai joiden laitteiden kohdalla tietokoneeseen liitettynä kirjan tallennuksen ajan. Laitteissa on usein myös toiminto muistiinpanojen lisäämiseksi. Voit kirjoittaa sivuille muistiinpanoja sekä tehdä alleviivauksia siinä missä ennenkin. Mikäli et tiedä jonkin kirjassa olevan sanan merkitystä, saat sen useiden kirjojen kohdalla selvitettyä painamalla sanan päällä laitteen ruudulla. Myös tekstin koko on useissa kirjoissa säädettävissä lukijan oman maun mukaan. Huomattava etu on myös esimerkiksi se, että voit hakea tietoa kirjasta hakusana-toiminnon avulla. Näin välttyy paperiviilloilta sekä aakkosellisen hakemiston läpikäynniltä.

 

Online-kirjat

Online kirjat eroavat e-kirjoista siinä, että niiden lukeminen edellyttää internet-yhteyttä. Online-kirjat ovat suosittuja, sillä nykypäivänä yhä useampi ihminen pitää mukanaan älypuhelinta, joka mahdollistaa online-kirjojen lukemisen.

Voit tutustua Kirjakaaren kirjoihin selaimella issuu.comissa, jossa teoksia voi selata kirjan omaisesti. Kyseessä ei ole sähköisten kirjojen palvelu, sillä palvelusta puuttuu e-kirjalle olennaiset toiminnallisuudet.

e kirja 2

Yhteystiedot

Kirjakaari
Kelohonka 2, 40740 Jyväskylä
Puh. (014) 619 126
info(a)kirjakaari.fi

Kirjakaari logo BW etusivu